Επιλογή Γλώσσας

Κοινωνικη Δικτυωση

Δειτε το Βιντεο της Παρουσιασης

Courses Tag Cloud

Τεχνικές και Υλικά στην Τέχνη της Ζωγραφικής


Τα μυστικά και οι μέθοδοι της αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και της αναγεννησιακής ζωγραφικής.Τα μαθήματα Ζωγραφικής διδάσκονται από τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλο Σάμιο.


Το μάθημα : Εγκαυστική


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η Eγκαυστική είναι Αρχαία Ελληνική τεχνική με βάση το κερί της μέλισσας, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το κερί μέλισσας ζωγραφίζοντας μάρμαρα, ξύλινες και δερμάτινες επιφάνειες, καθώς επισης και τα καράβια τους. Επίσης, την τεχνική αυτή χρησιμοποίησαν και στην Αίγυπτο, κατά την Ελληνιστική περίοδο, ζωγραφίζοντας τα γνωστά Φαγιούμ, καθώς και στο Βυζάντιο στις πρώτες Βυζαντινές εικόνες. Παρακολουθώντας το μάθημα της Εγκαυστικής θα μάθετε τα πάντα γύρω από αυτήν την αρχαία τεχνική που μπορεί να εφαρμοσθεί και στη σύγχρονη τέχνη.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Διάρκεια: 81 min

Καθηγητής: Παύλος ΣάμιοςΤιμοκατάλογος →

Οι Τεχνοτροπίες στην Εγκαυστική

Στο μάθημα καλύπτονται 3 διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής της τεχνικής αυτής:

Μέρος 1 : Ζεστό Κερί

Στην τεχνική αυτή λιώνουμε το κερί σε μία ζεστή παλέτα προθέτοντας ρετσίνι, ώστε να δυναμώσουμε την κολλητικότητα των χρωμάτων και να είναι πιο ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας. Στο κεφάλαιο αυτό μαθαίνεται τον τρόπο και τα μυστικά αυτής της ξεχασμένης τεχνικής. Τα πιο πολλά πορτρέτα από την εποχή του Φαγιούμ στην Αίγυπτο και οι πρώτες Βυζαντινές εικόνες χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική την οποία εφήρμοσαν σε ξύλο.


Δείτε το Demo →
Μέρος 2 : Τέμπερα Κεριού

Αυτή η τεχνική σε βγάζει από τον κόπο της φωτιάς, γιατί το κερί γίνεται σαν τέμπερα, αραιώνοντας το με νερό. Αφού λιώσει το κερί προσθέτοντας μία ποσότητα υγρής αμμωνίας και ζεστού νερού, το κερί παραμένει σε υγρή κατάσταση. Με αυτό λοιπόν, ζωγραφίζουμε εικόνες και φαγιούμ, αλλά και μάρμαρα. Στο κεφάλαιο αυτό, λοιπόν, διδάσκεται η εφαρμογή της τεχνικής σε ξύλο.


Δείτε το Demo →
Μέρος 3 : Τέμπερα Κεριού σε Μάρμαρο

Αυτή η τεχνική είναι ακριβώς σαν την προηγούμενη με τη διαφορά ότι όταν το μάρμαρο είναι για εσωτερικούς χώρους προσθέτουμε και κρόκο αυγού. Ο τρόπος που ζωγραφίζουμε το μάρμαρο είναι διαφορετικός απ'αυτόν που ζωγραφίζουμε τα φαγιούμ. Στο κεφάλαιο αυτό μαθαίνετε αυτές ακριβώς τις διαφορές, καθώς δουλεύουμε πάνω σε μάρμαρο.


Δείτε το Demo →

Το μάθημα : Νωπογραφία


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η ζωγραφική στον τοίχο με την τεχνική του Φρέσκο, είναι από τις λίγες που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Την τεχνική αυτή χρησιμοποιούσαν πριν από περίπου 3.500 χρόνια στην Αρχαία Ελλάδα, κατόπιν εφαρμόστηκε στην Πομπηία και αργότερα στο Βυζάντιο και στην Ιταλική Αναγέννηση. Η βάση αυτή της τεχνικής είναι ο υγρός ασβέστης με την άμμο και η ταχύτητα του ζωγράφου να προλάβει να ζωγραφίσει πριν στεγνώσει. Στα τρία κεφάλαια του Φρέσκο, θα μάθετε με λεπτομέρειες πώς εφαρμόστηκε η κάθε τεχνική, καθώς και τις διαφορές τους και θα αποκτήσετε τη δυνατότητα να ζωγραφίσετε παραδοσιακά μία τοιχογραφία.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Διάρκεια: 246 min

Καθηγητής: Παύλος ΣάμιοςΤιμοκατάλογος →

Οι Τεχνοτροπίες στην Νωπογραφία

Στο μάθημα καλύπτονται 3 διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής της τεχνικής αυτής:

Μέρος 1 : Λεπτό Σοβάντισμα με Ραφές

Με αυτήν την τεχνική ζωγραφίζουμε σοβαντίζοντας την επιφάνεια κομμάτι-κομμάτι, ώστε να προλάβουμε να τελειώσουμε πριν στεγνώσει το κομμάτι το οποίο δουλεύουμε κάθε φορά. Αυτή είναι η τεχνική που χρησιμοποίησαν και οι κλασσικοί ζωγράφοι της Αναγέννησης. Εσείς, παρακολουθώντας το μάθημα αυτό, θα μάθετε τα μυστικά και τις λεπτομέρειες των παλιών ζωγράφων. (αρχαίο κορίτσι, σε 2 μέρες)


Δείτε το Demo →
Μέρος 2 : Η τεχνική της Πομπηίας (μεγάλων επιφανειών)

Προκειμένου να διατηρήσουν την υγρασία σε μεγάλες επιφάνειες σοβάντιζαν δύο φορές, τον χοντροσοβά από κάτω και το λεπτό στρώμα την ίδια μέρα. Έτσι είχαν υγρασία όλη την ημέρα ώστε να προλάβουν να ζωγραφίσουν μεγάλες επιφάνειες χωρίς ραφές. Με αυτό τον τρόπο έχουν ζωγραφίσει τους περίφημους κήπους και τα πολύ μεγάλα διακοσμητικά στις βίλλες της Πομπηίας. Στο μάθημα μας, σας δείχνουμε πώς να ζωγραφίσετε έναν κήπο. (κήπος - πομπηία)


Δείτε το Demo →
Μέρος 3 : Πέρασμα Ασβέστη με Πινέλο

Αφού έχουμε σοβαντίσει τον τοίχο και έχει στεγνώσει, βρέχουμε και περνάμε τον ασβέστη με πινέλο τον οποίο ζωγραφίζουμε κομμάτι-κομμάτι χωρίς να χρειάζεται να σοβαντίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των προηγούμενων τεχνικών. Από την Αρχαία Ελλάδα, την Πομπηία, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση, όλες οι εποχές χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική. Είναι επίσης πολύ ανθεκτική και πιο εύκολη. Σε αυτό το μάθημα σας δείχνουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και την πρόοδο εργασίας. Τέλος, στην ενότητα αυτή σας δείχνουμε και τις επιζωγραφήσεις με την τεχνική του αυγού. (μεγάλο fresco με πολλές φιγούρες του Αχιλλέα)


Δείτε το Demo →

Το μάθημα : Βυζαντινή Τέχνη


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η Βυζαντινή τέχνη επηρεασμένη από τις τεχνικές και τους τρόπους της Αρχαίας Ελλάδος μετεξέλιξε τη ζωγραφική παράδοση προσδίδοντάς της το δικό της στυλ. Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε την τεχνική προετοιμασίας του ξύλου, του χρυσώματος και τη ζωγραφική της φορητής εικόνας, τη ζωγραφική της τοιχογραφίας με την τεχνική της νωπογραφίας, τη ζωγραφική του χειρόγραφου πάνω σε περγαμηνές (parchment) και τέλος τα ανθίβολα, τον τρόπο δηλαδή που μετέφεραν το σχέδιο από το χαρτι στον τοίχο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Διάρκεια: 191 min

Καθηγητής: Παύλος ΣάμιοςΤιμοκατάλογος →

Οι Τεχνοτροπίες στην Βυζαντινή Τέχνη

Στο μάθημα καλύπτονται 4 διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής της τεχνικής αυτής:

Μέρος 1 : Βυζαντινή Εικόνα

Το μάθημα της Βυζαντινής Φορητής Εικόνας αποτελείται από την επιλογή και την προετοιμασία του ξύλου, το χρύσωμά του με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας πραγματικό χρυσό, τη ζωγραφική, εν συνεχεία με την τεχνική της αυγοτέμπερας και τέλος το βερνίκωμα.


Δείτε το Demo →
Μέρος 2 : Νωπογραφία

Στο κεφάλαιο αυτό μελετάμε την τεχνικής της νωπογραφίας με πέρασμα Ασβέστη με Πινέλο σε σοβαντισμένο, στεγνό τοίχο. Σε αυτό το μάθημα, δείχνουμε το διαφορετικό τρόπο που εφήρμοσαν στη Βυζαντινή ζωγραφική και που βασιζόταν στη μέθοδο των προπλασμών (first χρώμα - middle tones). 


Δείτε το Demo →
Μέρος 3 : Χειρόγραφο σε Περγαμηνή - Μικρογραφίες

Η τεχνική αυτή χρησιμοποήθηκε για τα Ιερά Κείμενα των Ευαγγελιστών. Μικρά ευαγγέλια που οι σελίδες τους είναι φταγμένες από δέρμα μικρών ζώων ζωγραφισμένα με το ασπράδι του αυγού και πολλά απ'αυτά χρυσωμένα με πραγματικό χρυσό. Στην ενότητα αυτή θα μάθετε τα μυστικά της ζωγραφικής της μινιατουρας σε δέρμα (περγαμηνή).


Δείτε το Demo →
Μέρος 4 : Ανθίβολα

Σε αυτή την εισαγωγική ενότητα μαθαίνετε την τεχνική της μεταφοράς του τελικού σχεδίου από το χαρτί στον τοίχο, το ξύλο ή την περγαμηνή. Απαραίτητο και πολύ βασικό βήμα για τη μεταφορά όλων των σχεδίων σε όλες τις τεχνικές.


Δείτε το Demo →